Top trails
Zie de namen op de kaart.
• Waarschijnlijk moeten we de Harzer-Hexen-Stieg uit deze collectie verwijderen. Want drie zéér droge zomers hebben in de Harz veel fijnsparrenbos doen afsterven. Het landschap wordt daar niet fraaier van. Informeer dus eerst goed hoe ver het herstel vordert. Misschien kun je daarom dit pad de eerste decennia maar liever overslaan (behalve natuurlijk als je een ramptoerist wilt zijn).
• De König-Ludwig-Weg is een top trail, maar toch wat minder dan de andere langeafstandspaden hier op mijn website. Loop daarom liever eerst de Alpenpanorama-Weg in Zwitserland. Deze is wel van grote klasse. Je kunt hem vergelijken met de beste van Engeland, Frankrijk en Duitsland. Dus vergelijkbaar met bijv. Coast to Coast Walk of Malerweg.
Mijn criteria voor top trails
Een langeafstandswandelpad (of groot gedeelte daarvan) is een top trail als het door een aantrekkelijk landschap loopt. Dat spreekt voor zich. Daarnaast zijn er nog twee technische criteria:
- een goede markering in het terrein en
- een goede kaart met daarin de routelijn.
Vooral het eerste punt, de markering in het terrein, moet goed zijn. Je hoeft dan geen energie te verspillen aan het vinden van de route.
(Als derde criterium zou je evt. ook nog een routebeschrijving kunnen noemen. Je kunt het echter ook zonder, als de markering in het terrein en de kaart maar in orde zijn.)
Je eerste langeafstandspad in Duitsland
Ik zou meteen met de mooiste beginnen: Malerweg.
Duitse gründlichkeit
Landen als Duitsland, Frankrijk, het VK en Ierland verzorgen hun paden uitstekend. In Nederland is dat veel minder het geval en Italië gooit er helemaal met de pet naar.
In Duitsland is er wel een ‘overkill’ aan paden. Een aantal hebben geen bijzonder mooie route in een aantrekkelijk landschap. Ik denk aan paden als:
- Hermannshöhen (Teutoburgerwoud)
- Eifelsteig (Eifel)
- Rothaarsteig (Sauerland)
- Rennsteig (Thüringer Wald)
De eerste drie zijn niet de moeite waard. Sla maar over.
Bij de Rennsteig vond ik het noordelijke deel tot Oberhof slecht. Je volgde eindeloos boswegen over de kammen. Niet doen dus. Later vertelde mij iemand dat het deel ten zuiden van Oberhof wel mooi zou zijn. Dat gedeelte zou je dus nog eens kunnen proberen.
Er wordt veel gewandeld
In Duitsland is wandelen de laatste jaren een echte hype. De regio’s proberen daarvan een graantje mee te pikken m.b.v. een langeafstandspad. Soms zijn ze nieuw, meestal echter is het een bestaand pad dat opgeknapt is.
Om de aandacht te trekken, krijgt zo’n pad een uitnodigende naam. Velen eindigen daarom op ‘steig‘. Bijvoorbeeld: Eifelsteig, Rheinsteig en Rothaarsteig. Steig betekent steil pad en dat klinkt heel avontuurlijk voor bijv. een brede bosweg.
Ook uitnodigend werkt ‘Panoramaweg‘. Denk aan Altmühltal-Panoramaweg en Vogtland Panoramaweg.
Er zijn nog meer manieren om de aandacht van Otto Normalstiefel te trekken.
Je kunt het pad bijvoorbeeld opsieren met een keurmerk. Denk aan Qualitätsweg, Prädikatsweg of Premiumweg. Alleen de laatste, Premiumweg, heeft enige betekenis. De andere twee hebben niets om het lijf. Ook zij zetten je dus op het verkeerde been.
Het verst gaat de nieuwe site www.top-trails-of-germany.de. Ze geeft een lijst met zgn. top trails. De meesten hiervan zijn echter helemaal geen bijzonder mooie paden (toppers!). Uit commerciële overwegingen zijn daar o.a. Rothaarsteig, Hermannsweg en Rennsteig tot top trail gebombardeerd. Ze zijn dat echter niet. Ze hebben geen zeer afwisselende route in een prachtig landschap. Hier zijn promotie en marketing aan het werk. De argeloze wandelaar moet gelokt om z’n uitgaven voor horeca en overnachting.
Op zich is het idee van een lijstje met top trails goed. Veel landen hebben namelijk een overkill aan paden en veel kaf tussen het wandelkoren. (Duitsland alleen is al goed voor 45 fernwanderwege). Daarom maak ik op mijn website een ‘beginnetje’ van zo’n lijst. Ze kan behulpzaam zijn bij het kiezen van je volgende wandelbestemming.
Verdeling van de paden over Duitsland
Ze zijn niet gelijkmatig verdeeld over de vier Großlandschaften in Duitsland.
Zes bevonden zich in het middelgebergte en eentje (König-Ludwig-Weg) in het Alpenvorland
De andere twee Großlandschaften , das Norddeutsche Tiefland (Noord-Duitse Laagvlakte) en de Alpen hadden er geen enkele. (Een goede uitleg over de vier Groszlandschaften vind je hier:
https://studyflix.de/erdkunde/groslandschaften-deutschland-3806)